Austin Residence

Austin, Texas
2007 - 2009


This renovation of a ranch house in Austin’s Allandale neighborhood converts a one-car garage into a bedroom suite. The design process focused on the production of varied options, both in massing and layout, to discover the best possible solution for the owners’ needs within the confines of a small site in a densely populated neighborhood. The final design, fit within the volume of the pre-existing garage, features a careful calibration of light and privacy within a small space. A narrow strip of windows just overhead allows dappled evening light to wash across the room while concealing the bedroom from the adjacent house. By contrast, on the adjoining wall a large occupiable window volume projects into the private back yard, dramatically extending the space of the small room and glowing with soft northern light.

Main ImagesImage Navigation Next Image Last Image